Livemålning med Wejdan Derky till förmån för Lekterapin

Under galakvällen målade Wejdan Derky en tavla som auktionerades ut. Det slutliga budet för tavlan landade på 150 000 kr. Under målningen spelade Simon från Technotisdag ett set av Deep House

 Även om du inte är på galan så kan du bidra – swisha en slant till
123 013 36 03. Pengarna går oavkortat till Lekterapin.

– Många barn tycker att en magnetröntgen är obehaglig och behöver sövas under undersökningen. Om vi skulle få 50 000 kronor på Sundsvall Business Awards kommer vi därför att köpa en modell av en magnetröntgenkamera så att vi bättre kan förbereda barnen och minska deras oro inför behandlingen, säger lekterapeuten Annelie Dimeus.

Lekterapi är en del av behandlingen inom barn- och ungdomssjukvården. Där bestämmer barnen, tillsammans med sina föräldrar, vad de vill hitta på.
Det är en frizon på sjukhuset där barnen och ungdomarna kan till leka, spela, aktivera sig eller koppla av – allt för att stimulera tillfrisknandet. På lekterapin bearbetas händelser som barnen varit med om, och de kan förbereda sig för behandlingar.

Konstnärens ord om livemålningen “Tusen och en natt”
Från verklighet till fantasier. Hösten får mig att flyga in i en helt annan värld av sagor och berättelser, som jag hört och läst under min barndom.
”Tusen och en natt” är en samling sagor med ursprung från bland annat Iran, Indien, Kurdistan och Kina under 800-talet e.Kr. I centrum för ramberättelsen står Scheherazade. Under varje natt berättar han en saga för kung Shahriâr, för att i sin tur förlänga sitt liv.

Om konstnären – Wejdan Derky
Wejdan Derky är en kurdisk konstnär med kandidat- samt masterexamen i frikonst från konstfakullteten vid Damaskus universitet, med kompetens att fortbilda på universitetsnivå.

Hon har i sin pågående karriär haft ett 100-tal utställningar på olika museer och gallerier i Sverige samt omvärlden. Under sina 14 år i Sundsvall har hon blivit ett känt ansikte för många. Bland annat utmärktes hon till “Sundsvalls Köng” 2016.

Förutom konstpedagog på Sundsvalls museum, driver hon en egen öppen ateljé på Torggatan 8 i Hirschska huset. Där ser ni hennes färgstarka konstverk, varav en del har skapats under timmar av ensamhet, medan andra tagit form under minuter av Art performanceföreställningar framför flertalet stora publiker.
Som aktivistkonstnär har Wejdan gjort sitt namn inom performancegenrén. Inledningsvis använde hon konsten som vapen i protest mot krigets grymhet i Syrien. Tavlorna auktionerades gång på gång, för att oavkortat skänka pengarna som hjälp till utsatta civila