Konstauktion till stöd för FN:s flyktingorgan

Under årets gala kommer vi att genomföra en konstauktion, där du som gäst kan vara med och buda på fyra olika konstverk. Överskottet går till FN:s flyktingorgan UNHCR. Budgivningen kommer att ske live under kvällen och kommer att uppdateras på storbildsskärmarna.

Så fundera i förväg på om ni behöver ett konstverk, privat eller till företaget – kanske på kontoret, i receptionen eller i personalmatsalen?

De tre färdiga konstverken kommer att visas upp på Sundsvall Business Lunch några timmar innan galan. Självklart finns konstverken även att titta närmare på under själva galan. Det fjärde konstverket kommer att målas live under minglet.

Konstverk 1:
Ocean Lejda (Christofer Björklund)

Ocean Lejda

Christofer Björklund är född 1979 och uppvuxen på Alnön utanför Sundsvall. 
Han bor och arbetar i Stockholm sedan ett antal år tillbaka. Konstbanan inleddes 
med graffiti för att sedan övergå till surrealistiska olje- och akrylmålningar på duk. 
Efter ett längre uppehåll från konsten återupptogs målandet igen, nu åter med 
sprayfärg som en del av flera medier. 
Verken kännetecknas av explosiva färger, drömlika symboliska uttryck och en smula gatukonst.

ChristoferKonstnärens namn: Christofer Björklund

Ursprung: Sverige

Bosatt: Stockholm, tidigare; Sundsvall
Födelseår: 1979
Verkets namn: Ocean Lejda
Marknadsvärde: 15 000 – 25 000 kr

Verket är i unikum och målat i akryl.

Konstverk 2:
Den musikaliske Draken
 (Dagmar Glemme)

Den_Musikaliske_Draken

Dagmar Glemmes konst är känd runt om i världen. Hon har haft över 300 utställningar i museer och gallerier med målningar i skilda tekniker; litografier, oljor samt skulpturer i keramik, glas, brons och sten. Hon har bland annat offentliga verk hos FN i New York & fyra stora väggmålningar i Återuppståndelsen Kyrka i Fort de France, Martinique. Dagmar Glemmes glaskonst återfinns bland annat i glasbruken Berengi Fine Erts I Murano, Venedig, Schott/Jena I Brasielien och Bergdala Studioglas I småländska Glasriket. Dagmar Glemme har även gjort flertalet offentliga utställningar i Sverige, Polen och Tyskland. 

Dagmar Glemme har tre examina från Universitet I Hamburg, gymnastik- & danspedagog, arkitektur och konst (målning & skulptering). Dagmar Glemme är ansluten till KRO.

Dagmar GlemmeKonstnärens namn: Dagmar Glemme
Ursprung: Polen, Tyskland & Sverige
Bosatt: Hasslarp (tidigare Halmstad & Sundsvall)
Födelseår: 1942
Verkets namn: Den musikaliske Draken
Marknadsvärde: 25 000 kr – 80 000 kr

Verket är ett unikum och är målad i olja.

Konstverk 3:
Utsikt (Eva Norberg)

100x70cm_utsikt

Eva Norberg har varit verksam som konstnär sedan 70-talet. Hennes konst har framförallt visats i Norrland men även vid ett par tillfällen i Södra Sverige. Hon har hunnit med ett 100-tal utställningar på gallerier och museum samt ett 30-tal offentliga utsmyckningar bla.a åt Mackmyra Whiskey, Othems Bygdegårdsförening Gotland, Posten, Telia, Lantmäteriet och Hospice i Sundsvall.

Eva Norberg målar i akryl, olja samt vävtextiler. 
Hon målar helst motiv med tanke på forntid, nutid och framtid.

Eva Norberg”Att skapa är ett sätt att leva ut känslor, frågeställningar, drömmar och farhågor, förutsäga framtiden. Möta nya utmaningar – att våga vara rebell. Ge sig i kast med det man vill kunna bättre”

Konstnär: Eva Norberg

Ursprung: Sverige
Bosatt: Sundsvall
Födelserår: 1950
Verkets namn: Utsikt
Marknadsvärde: 8 000 – 16 000 kr

Verket är ett unikum och är målad i olja.

Konstverk 4:
En flyktings resa till framtidsstaden (Wejdan Derky)

Wejdan Derky är en kurdisk konstnär från Syrien. Hon har en gedigen konstutbildning. Wejdan är utexaminerad från “Verksamheter & Praktisk Konstcentrum” i Damskus 1983, Diplom för högre studier vid konstfakulteten från Damaskus Universitetet 1988, utexaminerad från Adham Ismail centrum för bildkonst, Kulturministeriet i Damaskus 1992. 

Wejdan Derky har haft ett 100-tal utställningar på olika museer och gallerier i arabvärlden och fått flertalet utmärkelser för sin konst.

 Sedan 2007 är hon verksam i Sverige. Där vi har kunnat se hennes verk i en rad utställningar i Sundsvallsregionen, Stockholm, Eskilstuna, Uppsala med flera.

Wejdans konst är unik, målningarna är visserligen gjorda i Sundsvall men man kan se att att de är utvecklade i ett annat ljus “landet med evigt solsken” (Syrien). Uttrycket i tavlorna är intensivt och livfullt och bilderna har ofta karaktär av “snapshots”. I målningarna möter vi män, kvinnor, fåglar, byggnader i dramatiska livsituationer från Mellanösterns verklighet.

Wejdan gjorde även ett bejublat framträdande på Sundsvall Business Awards 2013.

Tavlan kommer att målas live under minglet innan galan.

Wejdan DerkyKonstnärens namn: Wejdan Derky
Ursprung: Kurd från Syrien
Bosatt: Sundsvall
Födelseår: 1973

Marknadsvärde: 13 000 kr – 80 000 kr

Verket är ett unikum och är målad i akryl.

Övrig information

Konstauktionen har en total kostnad på 22 000 kr, för material, frakt, konstnärsarvoden med mera. Överskottet går oavkortat till FN:s flyktingorgan UNHCR för att stödja hjälpinsatser i den rådande flyktingkatastrofen.

Praktisk information om hur budgivningen går till kommer att presenteras på galan.